Cerere pentru Angajament rambursare

Angajamentul de rambursare reprezintă actul notarial prin care o persoană se obligă să restituie Ministerului Afacerilor Externe român o sumă de bani care i-a fost avansată cu titlu de ajutor financiar de către o misiune diplomatică sau un oficiu consular al României din străinătate, pentru rezolvarea unei situații personale deosebite și urgente.

Procedura angajamentului de rambursare este reglementată de Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară.

Avansarea sumelor de bani prin misiunile diplomatice și oficiile consulare române din străinătate se face numai cu aprobarea prealabilă a Ministerului Afacerilor Externe.

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot suporta sau avansa sume în valută pentru acoperirea unor cheltuieli privind repararea mijloacelor de transport, de aducere a acestora în țară, precum şi a celor reprezentând despăgubiri civile, pensii alimentare şi orice alte obligaţii stabilite în sarcina cetăţenilor respectivi. De asemenea, nu pot fi suportate sau avansate sume în valută reprezentând cheltuieli medicale pentru cazuri de accidente şi altele asemenea, în situaţia în care astfel de cheltuieli revin în sarcina partenerilor externi (societăți de asigurare, angajatori, persoane vinovate de producerea accidentelor etc.).

Sumele avansate sau cheltuite pe baza angajamentelor de plată trebuie să fie restituite în România, în valută, în termen de maxim 60 de zile de la data semnării angajamentului. Dacă sumele nu se restituie în acest termen, Ministerul Afacerilor Externe va transmite organelor fiscale centrale angajamentul de rambursare, care constituie titlu executoriu, însoțit de o cerere de recuperare în care se face conversia în lei a sumei de recuperat, în vederea recuperării debitului.

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu