Cerere pentru Transcriere certificat de naştere străin în registrele de stare civilă române

Cererea de transcriere în registrele de stare civilă româneşti a certificatului/extrasului multilingv de naştere eliberat de autorităţile străine se depune în România, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria competentă ori în străinătate, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular de carieră a/al României.

Misiunea diplomatică/oficiul consular transcrie certificatele/extrasele multilingve de naştere eliberate de autorităţile străine dacă sunt respectate, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

  1. naşterea a avut loc şi s-a înregistrat în prealabil la autoritatea din statul în care aceasta s-a produs;
  2. localitatea în care s-a produs şi s-a înregistrat naşterea se află în circumscripţia consulară a misiunii diplomatice sau a oficiului consular de carieră a/al României.

Cererea se depune de unul dintre părinţi, de minorul care a împlinit vârsta de 14 ani, asistat de unul dintre părinţi sau, după caz, de tutore, ori prin împuternicit cu procură specială.

Nu este posibilă depunerea cererilor de transcriere prin mandatar, formulate în numele persoanelor care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetăţenia română în temeiul art. 81, 10 sau 11 din Legea nr.21/1991. Astfel de cereri se depun doar personal, de către titulari.

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu