Cerere pentru Pașaport simplu electronic pentru cetățeni români minori cu vârsta sub 14 ani cu domiciliul în străinătate (valabil 3/5 ani)

Cetăţenii români care solicită eliberarea unui paşaport simplu electronic trebuie să aibă atribuit în mod obligatoriu un Cod Numeric Personal (CNP) care să fie înscris în certificatul de naştere sau în paşaport. 

Depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului simplu electronic:

Cererea se depune de către ambii părinţi/un singur părinte/reprezentant legal/persoană împuternicită. 

Prezenţa personală a minorului la consulat este obligatorie la momentul depunerii cererii, deoarece i se preiau date biometrice (impresiunile digitale şi imaginea facială). Aceste date sunt înscrise în mediul de stocare electronică (microcip). Reglementările legale in vigoare NU permit depunerea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială sau prin poştă.

Sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale următoarele categorii de persoane:

  • minorii cu vârsta sub 12 ani;
  • persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Cererile pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, în cazul persoanelor lipsite temporar de capacitatea de exerciţiu, pot fi depuse în numele titularului de către reprezentantul legal sau de către autorităţile medicale române, prezenţa titularului fiind obligatorie.

Recomandare:

Pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei este necesară vestimentaţie de culoare închisă. La preluarea imaginii faciale, solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi ori să poarte ochelari. Prin excepţie, preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină. Nu există posibilitatea scanării fotografiei titularului. Sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu